Viimeisen Suomi-kuukauden tekemiset

Olen tyytyväinen, ettei minun tarvinnut lähteä heti tammikuun alussa, koska näin minulla on ollut paljon aikaa järjestellä Suomessa asioita ja nähdä ystäviä. Olen ollut tammikuun käytännössä lomalla, joten minulla on ollut hyvin aikaa jättää kaikki asiat viime tippaan. Kun ystätäväni olivat jo maailmalla, en ollut edes miettinyt, mihin lennän.

Asunto 

Suurin stressin aiheei on ollut asunto. Italiassa on ilmeisesti suhteellisen normaalia jakaa huone toisen opiskelijan kanssa. Kun on tottunut asumaan täysin yksin, vessan jakaminen tuntuu jo aika kamalalta. Huoneen jakaminen tuntemattoman kanssa tuntuu lähes mahdottomalta ajatukselta. Olisin valmis, jos muita vaihtoehtoja ei ole.

photo5791919607072794537Pieni stressi asunnosta väistyi, kun tammikuun toisella viikolla tuli ilmoitus, että sain opiskelija-asunnon. Välittömästi tämän jälkeen kasvoi huoli, millainen asunto on. Ensivilkaisulla sähköpostista kävi ilmi vain asunnon osoite.

Pienen tutkailu hetken jälkeen päädyin siihen, että signola tarkoittaa omaa huonetta. Jos olen siis ymmärtänyt oikein minulla on oma huone, vessa ja parveke ja jaettu keittiö. Lakanoiden pesukin kuuluu ehkä asunnon hintaan.

Seuraavat päänvaivat tulivatkin vuokravakuuden maksamisessa. Sähköpostissa sanottiin, että sen pystyy maksamaan myös käteisellä saavuttaessa. Suomalaisena monien satojen eurojen lompakkokäteinen ei tuntutnut kovin houkuttelvalta vaihtoehdolta.

Päätin siis maksaa vuokravakuuden ennakkoon netissä. Pääsin heti makuun siitä tunteesta, jossa ei ymmärrä mitään ja mikään ei toimi. Tämän nettisivun kieltä ei voinut vaihtaa. Olin jo melkein luvuttamassa ja päätymässä käteismaksuun, kun vihdoin löysin ohjeet, miten nettisivua käytetään. Vähän pelottaa, menikö kaikki nappiin, mutta ehkä on hyvä etukäteen opetella elämään pienessä epävarmuudessa.

Matkasuunnitelma

Trento sijaitsee Pohjois-Italiassa. Trenton lähistöllä on pieniä lentokenttiä ilmeisesti useampia, mutta en edes yrittänyt saada lähistölle lentoja. Lomakausi ei Suomesta Italiaan ole tällä hetkellä parhaimmillaan, joten päädyin tarkastelemaan kohteita kohtuullisen junamatkan päästä.

Päädyimme tarkastelemaan lentoja Muncheniin ja Milanoon. Munchenistä on 4,5h junamata Trentoon, mutta tällöin ei taritse vaihtaa junaa. Tällöin mennään kaksi kertaa valtioiden rajojen yli. Milanosta juna matka kestää noin 2,5h, mutta Veronassa täytyy vaihtaa junaa. Italian sisäinen juna matka on halvempi kuin kansainvälinen, mutta lento Milanoon maksaa hiukan enemmän kuin Muncheniin.

Koska kulkuvälineiden vaihtamissa on aina hiukan riskiä, päädyin varaamaan lennot Muncheniin. Lento lähtee 31.1. klo 8. Koska lennän päivän etuajassa, täytyy minun hankkia yöpaikka yhdeksi yöksi. Asunnon saamis -sähköpostissa oli muutama vinkki trentolaisiin hostelleihin.

Vain yksi ruumalaukku

dsc_0169-2

Olen päättänyt pärjätä vain yhdellä laukulla, joten minun täytyy pakata mahdollisimman tehokkaasti. Kaverit lähtivät jo tammikuun alussa omiin vaihtokohteisiin, joten ole yrittänyt käyttää tilannetta epätoivoisesti hyödyksi. Olen kysellyt, mitä he eivät olleet tajunneet ottaa mukaan ja mitä asioita he ovat kaivanneet Suomesta.

Suomesta ilmeisesti kaivataan asioiden toimivuutta. Valitettavasti sitä ei voi pakata mukaan. Vinkkejä mukaan otettavista asioista tuli tietokoneen hiirestä kurkkupastilleihin ja passikuviin. Olin ajatellut monia asioita jo valmiiksi etukäteen. Vinkit eivät olleet kuitenkaan turhia, koska muutamia asioita ei olisi tullut mieleeni. Lopulta laukkuuni päätyi mm. wlanboksi, jatkojohto ja ruisjauhoja.

Teetin ystävistäni kuvia, joilla on koristella oman pienen luukkuni. Jaoin kuvia myös ystävilleni, jotteivat he unohtaisi minua ollessani poissa.

dsc_0097

Postitulva

Kaikki sähköpostini tulevat puhelimeeni, joten luen lähes kaiken välittömästi saapumisen jälkeen. Reagoinko niihin myös? Vaihtelevasti. Välillä en ole ollut varma, olinko täyttänyt tietyt lomakkeet jo. Olen siis saattanut täyttää jotain lomakkeita useampaan otteeseen, mutta mielestäni kaikki tarvittava on täytetty.

Ennen Erasmus-vaihtoa täytyy tehdä OSL-kielitesti (Online Linguistic Support). Kun “final reminder” -viestejä alkoi tulemaan sähköpostiin joka päivä, havahduin tähän. En ole koskaa pitänyt kielitesteistä. Tämä tuntui jopa siedettävältä. Tehtävät vaikeutuivat tai helpponivat sen mukaan vastasistko oikein vai väärin, joten tehtävät oli omaan tasoon nähden aina suunnilleen sopivia.  Kun kielitestin on tehnyt samalla sivuistolla saa tehdä vaihdon aikana kielikurssia. Kielitaito testataan uudelleen vaihdon jälkeen.

rio

Tammikuun puolivälissä vaihtoon liittyävää sähköpostia tuli hyvin paljon, aikatauluja ja muuta tärkeää. Näitä sähköposteja tuli noin viikon verran, jonka jälkeen ne lopuivat yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Harkitsin joidenkin viestien tulostamista, mutta vielä toistaiseksi löytyy vain sähköisessä muodossa.

Vielä tekemättä

Enää on pari päivää aikaa lähtöön. Olen hoitanut kiitettävästi asioita. Vakuutus on kunnossa, ensimmäinen luottokortti hankittu ja ystäviä on nähty. Vielä on kuitenkin tekemistä jäljellä.

Kuvittelin olevani ajoissa verkkopankkini avainlukulistan kanssa ja tilasin uuden monta kuukautta sitten. Eipä tuo enää löytynyt. Alle 40 numerolla ei taida pärjätä puolta vuotta, joten täytynee kipittää pankkiin hakemaan lisää.

Ensimmäisen yön majoitus on vielä myös varaamatta. Olen ollut vähän kahden vaiheilla, missä haluan viettää tämän yön. Toisinaan mietin Muncheniä, mutta kai se tuleva kotikaupunki voittaa tämän taiston. Junamatkakin olisi hyvä ostaa etukäteen.

Vaikka jatkojohto löytyy laukusta, piuhoja tarvitsee aina lisää. Italiassa käytetäään kahta eri pistoketyyppiä. Heillä on oma, mutta joissain paikoissa käytetään perus-EU-pistoketta. Ajattelin käydä varuilta ostamassa adapterin näiden välille.

Matkalaukkuni on täysin tyhjä, vaikka olenkin väittänyt sen sisältävän jotain asioita. Pakkaaminen on siis vielä hyvin alkuvaiheessa. Vaatteiden valitseminen mukaan tuntuu lähes mahdottomalta.

photo307075627950910380

Katse tulevaisuuteen ja tuumasta toimeen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s