Easterbreak 2/3: Roma

Pojat halusivat nähdä Paavin. Kuullemma once of the lifetime-tilaisuus. Suuntasimme siis Napolista Roomaan. Rooma on vaikuttava ilman Paavin näkemistäkin. Joskus päätin sen olevan ehdoton ykköslempparikaupunkini. Enää en ole varma tästä, mutta mielestäni se on paikka, jossa jokaisen tulisi käydä vähintään kerran elämässä. 

17948717_1611753392185340_1941942088_oLähdimme aamulla aikaisin liikkeelle Napolista, koska olin sopinut Anniinan kanssa tapaaamisen Roomaan ennen puolta päivää. Hän saapui lomallemme vasta Roomaan. Koska matkustamme halvimmilla mahdollisilla junilla, matka-aika oli hieman päälle kolme tuntia ja yksi junan vaihto kuului matkaan.

Kun saavuimme Terminin asemalle Roomassa, painotimme helposti katoavillemme kavereille, ettei tässä kaupungissa tehdä katoamistemppuja. Väkeä oli paljon liikkeessä ja jo asemalla kävely tuntui haastavalta. Metrolaiturilla yksi sankari oli jo kerinnyt hypätä metroon, kun kaikki huusimme, ettei vielä saa mennä. Hän kerkesi hypätä takaisin laiturille, mutta sydänkohtaukset olivat jo lähellä.

DSC_3554Kävimme heittämässä tavarat asunnollemme ja lähdimme kiertämään Rooman päänähtävyyksiä. Jäimme metrosta Barberinin pysäkillä. Kyseisin pysäkin täytyi olla lähellä Fontana di Treviä. Noustessamme metrosta ja nähdessämme ensimmäisen suihkulähteen osan kavereistani ilmeet näyttivät hieman pettyneiltä. Suihkulähde oli kaunis, muttei vielä kyseinen suihkulähde. Suuntasimme Fonta di Treville, heitimme kolikot, otimme parit turistikuvat ja jatkoimme matkaa.

Napolissa palanut iho ei oikein tykännyt auringosta, joten kääriydyin huiviini. Kaverini kysyikin minulta, että ei täällä noin kylmä ole vai yritätkö piiloutua auringolta. Jälkimmäistä ehdottomasti, koska lämpötila oli kahdenkymmen paremmalla puolella.

 

DSC_3610Suuntasimme tämän jälkeen Pantheonin temppelille. Pantheoniin oli jonkinlainen jonomuodostelma. Sinne rajotettiin kerralla mentäviä turisteja. Jono liikkui kuitenkin nopeasti ja taisimme ohitella lähes koko jonon puolivanhigossa. Luimme Wikipediasta pienet faktat sisällä ollessamme. Vaikuttava rakennus kieltämättä.

Kohdistimme katseemme Espanjalaisiin portaisiin. Matkalla kävelimme Piazza Naovan läpi. Espanjalaisilla portailla ohjlema oli lähes sama kuin Fontana di Trevillä eli parit turistikuvat ja pieni pysähtymishetki.

Nälkä rupesi kurnimaan mahassa. Rooman keskusta ei ole halvin paikka syödä, jotn lähdimme etsimään halvempaa seutua. Olimme kuulleet, että Trasveren kauungin osassa täytyisi olla hieman edullisempaa. Löysimme lopulta ravintolan, josta sai vähän halvempaa ruokaa. Ruoka ei ollut kehumisen arvoista, mutta sentään opiskelijaystävällistä.

Kiertelimme Trasvereä ja yritimme löytää mukavannäköistä gelateriaa. Ei tuntunut mistään tulevan vastaan. Vaihdomme suuntamme keskustaan päin. Yhtäkkiä joku tervehti meitä. Olimme sattuneet samalle kadulle kuin eräs saksalainen poika, joka oli Padovan pirskeissä (lue lisää täältä) ja eräässä toisessa tapahtumassa. En itse muistanut häntä, mutta yksi muistaja riittää.

Saksailainen poika oli saksalaisen ystävänsä kanssa menossa myös gelatoille, joten liiityimme heidän joukkoonsa. Hän tiesi Rooman parhaan gelaterian, joten suuntasimme sinne. Kun tarkasti mietti, niin pieniä muistikuvia ehkä alkoi hänestä paluatumaan muistiin.

17976186_1611827615511251_138463447_o

Kiertelimme näiden uusien tyyppien kanssa vähän aikaa keskustassa ja kävimme kaupassa. Ilta alkoi hämärtymään, joten oli aika väistyä suunnitelemaan seuraavaa päivää ja nukkumaan.

Sunnuntai oli siis the Paavin näkemis -päivä. Olimme viimeisenä iltana Napolissa ottaneet selvää, että sinne olisi täytynyt hankkia jotkut ennakkoliput. Näillä ilmiesesti rajoitetaan väenpaljoutta. Eihän meidän pojilla mitään sellaisia ollut. Toisella ei ollut edes pitkiä housuja mukanaan. He päättivät kuitenkin kokeilla onneaan näiden uusien kavereiden kanssa.

Meitä tyttöjä ei oikeastaan Paavi ja väen tungos kiinnostanut, joten päätimme lähteä katsomaan muita juttuja. Anna-Sophialla oli jalka aamulla hieman kipeä, joten hän jäi vielä nukkumaan, kun lähdimme.

DSC_3783Ensimmäinen kohteemme oli Basilica di San Giovanni in Laterano. Kuullemma yksi kaunemmista Rooman kirkoista. Kun saavuimme kirkkoon, oli siellä meneillään pääsiäisjumalanpalvelus. Oli mukavaa, kun kuoro lauloi nätistä. Välillä kyllä tuntui, että turisteileminen häritsi tätä tapahtumaa.

DSC_3795Täältä kävelimme kohti Colosseumia. Pilvet alkoivat näyttää hyvin harmailta ja säihkähdimme, että paljonko vettä aikoo tulla alas. Colosseumin kohdalla vähän ripotti, muttei onneksi paljoa. Emme menneet sisälle, koska jonot olivat valtavat. Olen myös käynyt siellä jo aiemmin, joten en nähnyt muutenkaan tarvetta tuhlata vähäisiä rahojani tähän.
Katselimme ulkoapäin Forum Romaniumin, Circus Maximuksen, Bacca della Veritan, ja päädyimme kääntymään taas Trasverea kohti. Päädyimme pienille markkinoille. Tai näin aluksi oletimme, mutta ne jatkuivat jatkumistaan. Lopulta emme enää tienneet, miten kaukana olimme. Kävimme syömässä pitsan palaset ja suuntasimme ratikalla takaisin keskustan suuntaan.

DSC_3846

Jäimme ratikasta Piazza Venetsian kohdalla, ja suuntasimme Vittorio Emanuelin muistomerkille. Otimme taas parit turistikuvat ja törmäsimme suomalaispariskuntaan. Hekin saivat salonkikelpoiset turistikuvat.
Mietimme, että olisikohan Vatikaanissa jo pääsiäishumu ohi. Josko sitä kannattaisi käydä kurkkaamassa. Otimme riskin ja suuntasimme Vatikaania kohti. DSC_3880Katsoimme hieman kauppoja Via Corsolla ja pysähdyimme piazza del Popololle nauttimaan auringosta hetkeksi. Vatikaaninkin mahtui sisälle. Katselimme sitä hetken menemättä Piazza San Pietroa pidemmälle.

Olimme sopineet koko porukalla illalle picnictapaamisen. Koska emme tieneet kauanko Paavin katselu kestäisi, olimme päättäneet, ettei poikien tarvi huolehtia ruuista. Pidimme picnicin Villa Borgesen puistossa. Picnicin jälkeen sirryimme katsomaan auringon laskua.

Auringon laskun jälkeen kävimme katsomassa parit muut nähtävyydet yövalaistuksessa. Tämän jälkeen ilta oli jo niin myöhä, että sänky houkutteli nukkumaan.

Kolmantena päivänä jakauduimme taas eri ryhmiin. Osa oli päättänyt lähteä katsomaan, miltä Colosseum näyttää sisältä. Itse halusin mielemmin mennä katsomaan Pietarin kirkon päältä näkyvä näköalaa, koska en ollut käynyt siellä aiemmilla reissuilla. Emme kuitenkaan olleet varmoja, onko se auki. Päätimme kuitnekin yrittää.

DSC_4049Tilanne näytti huonolta, kun saavuimme kirkolle. Kukaan ei kävellyt siihen suuntaan, missä jono yleensä oli. Päätimme katsoa kirkon ensin. Tämän jälkeen kävimme tarkistamassa tilanteen ja näköalatasanne olikin auki. Päädyimme halvempaan vaihtoehtoon ja emme ottaneet hissiä. Hissillä pääsee puoliväliin, jonka jälkeen on vasta tulossa ikävimmät ja ahtaimmat hetket kiipeämisessä.DSC_4070

Ylhäällä tapasimme saksalaiset tyypit. Teimme uuden suunnitelman heidän kanssaan ja päädyimme pienille päiväunille Villa Borgehesen puistoon.

DSC_4129Kun he jäivät vielä viettämään aikaa puistoon, päätimme lähteä katsomaan miltä Castel Sain Agelo näyttää sisältäpäin. Tuntui, että jokaiselta käytävältä lähti uusia käytäviä ties minne. Lopulta käytävät vain yhdistivät käytäviä toisiinsa. Paikka oli magea, vaikkemme löytäneet salakäytävää Vatikaaniin.

Kävimme vielä tutustumassa Villa Borghesen puistoon kunnolla. Se oli valtava. Fiilistelimme siellä kesää. Olo oli välillä kuin Suomessa. Fiiliksen pilasi vain liian vanhat monumentit ja pieni lätäkkö, jossa oli soutuveineitä.

DSC_4138

Ilalla kokkailimme asunnollamme. Pohdimme myös, millä kulkuvälineellä kerkeämme aamulennollemme seuraavana aamuna. Vaihtoehdot olivat vähissä, joten jouduimme tilaamaan taksin.

p.s. Pojat näkivät Paavin ja vieläpä yllättävän läheltä.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s